Založit webové stránky nebo eShop
 

Hanácká palírna Boršov

KVAS
KVAS...

Hlavní zásady při zakládání kvasu


Ovoce

-ovoce vyzrálé, nejlépe přezrálé, čisté, nenahnilé, bez plísní (červivé být může), bez listí, trávy a jiných nečistot. Největší omyl je, že pro pálení obětujeme jen ovoce kuchyňsky a jinak už neupotřebitelné. Naopak čím je zralejší a kvalitnější ovoce, tím je i kvalitnější kvas.

-ovoce upravujeme: třešně odstopkovat

                                                 švestky, meruňky, broskve pomačkat

                                               jablka, hrušky podrtit

Kvas, kvašení

-kvas (upravené ovoce) ukládáme do kvasných nádob – do dřevěných, do sudů z PVC – musí být čisté, bez zápachu, nesmí být kovové, od olejů, barev apod.


-přezrálé ovoce není třeba přislazovat. Pro start kvašení však cukrem (nezužitkovatelným) nic nepokazíme – 1-2kg cukru na 1q ovoce.

 -naplněné nádoby přikryjeme lehce plachtou, igelitovou folií nebo víkem.

-velikost nádob nejlépe 150 – 300 kg. Čím menčí nádoba tím hůře ovoce kvasí.

-nádoby s kvasem ukládáme na krytém místě, v místnosti se stálou teplotou do 15°C, ale neklesající pod 0°C. Kvas nesmí být uložen společně s benzínem, ředidly, barvami, oleji, pod venkovními okapy apod.

-nádoby plníme najednou a první 3-4 dny cca 2x zamícháme, a pak necháme v klidu – s kvasem nemícháme a ani nehýbeme se sudem.

-vytvořenou tvrdší vrstvu na povrchu tak zvanou „deku“ NENARUŠOVAT, chrání kvas před infekcí, bakteriemi a ztrátami alkoholu. Odstraní se (1-2 cm) až těsně před pálením.

-doba kvašení ranného ovoce (třešně, meruňky, ryngle, ranné švestky) 4-6 týdnů. Pozdní (švestky, jablka atd.) až 3 měsíce. Závisí na teplotě, při nižší teplotě probíhá kvašení pomaleji.

-kvas je zralý až když šťáva vykazuje mírně kořeněnou příchuť, zdravou vůni, není sladká (moštoměr neukáže žádný cukr – celý se ve válci ponoří), ovoce není tvrdé, dá se lehce prsty rozetřít. Takový kvas vydrží až do pozdních jarních měsíců. Dále již neuniká oxid uhličitý, deka se začíná propadat. V tomto momentě se objednáváme na pálení. Pokud se takto neučiní, hrozí nebezpečí tzv.octového kvašení, kdy tyto kvasinky začnou pro svou potřebu spotřebovávat alkohol obsažený ve kvasu, který vznikl v dřívějším období alkoholového kvašení.

-pozor deka se po ukončení kvašení nesmí propadnout do kvasu.

Zákon

-nový zákon o lihu, který platí od 1.7.1997 umožňuje vypálit na 1 domácnost 30 litrů absolutního alkoholu (tj. 60 l 50% pálenky) z vlastní dodané suroviny. Dle § 4 odst. 5 zákona o lihu nesmí on ani osoby tvořící s ním společnou domácnost tuto pěstitelskou pálenku prodávat.

Po pálení

-alkohol si odnesete ve vlastních skleněných, plastových lahvích, kanistrech či demižónech.

 -pálenku necháváme asi týden vyvětrat – hrdlo láhve přikryjeme látkou proti vinným muškám. Není ovšem povinné.

-pálenku si samozřejmě můžete nechat v naší palírně naředit na požadované procento alkoholu.

TOPlist